donderdag 30 augustus 2012

Het dak gaat er af!

Een doorkijkje
Zojuist gehoord dat we officieel toestemming hebben om het dak te vernieuwen. Petje af voor de gemeente en de monumentenzorg dat ze dit binnen een week, nadat alle benodigde papieren binnen waren, alles  hebben verwerkt en goedgekeurd. Ook in het voorbereidingstraject hebben we heel veel medewerking gehad van de autoriteiten. Ingewikkelde formulieren werden deels door hun al voor ingevuld en juridische hobbels werden snel en creatief weg genomen.  We werden geholpen met het schrijven van benodigde ingewikkelde brieven in het Duits. En zelf een op vakantie zijnde medewerker heeft nog een en ander gedaan zo dat wij snel voor de winter aan de slag kunnen.

Her en der wat gaten


Ik sta nog steeds verbaasd van zoveel medewerking vanuit de overheid daar in Duitsland.  Ben er wel heel blij mee, want zonder dat zou het dan qua formaliteiten best moeilijk zijn. Ook de buurman is onbetaalbaar, hij heeft talloze aannemers te woord gestaan en gezorgd dat de offertes vergelijkbaar waren, dat is een eis voor de Denkmalschutz. Zonder zulke buren ben je nergens.

Lekkage
We kunnen dus aan de gang met het slopen van het dak, plan is dit eind van de maand te gaan doen. Met een ploegje van vier man gaan we zelf de pannen verwijderen en gelijk ook even de zolder leeghalen. Daarna kan de timmerman de nodige balken herstellen dan wel vervangen en direct daarna kan de dakdekker de boel weer dicht maken.   Het geheel gaat in twee fases plaatsvinden, eerst het dak van de voorkant en dan een week later de achterkant.


Het schuurdak gaan we later doen, waarschijnlijk pas in 2013. Tot die die tijd verpakken we het schuurdak in zeil, zodat het in ieder geval op gaat drogen in de schuur.

Nu de steiger er toch staat gaan er gelijk een paar schilders aan de slag om de kozijnen te doen aan de buitenkant. Verder kunnen we lei-stenen herstellen waar nodig.


1 opmerking:

Google+