woensdag 12 september 2012

Kiezen

Vandaag mogen we kiezen, niet alleen de tweede kamer moet gekozen worden, ook is vandaag het laatste moment waarop we de dakplannen nog kunnen wijzigen.  Dit keer ga ik geheel op mijn gevoel en kies voor mooier, makkelijker en minder.  Afgelopen weekend zaten Bert en ik op het dak om een en ander voor te bereiden voor de timmerman die de 21e komt. Daarvoor was het noodzakelijk een flink stuk pannen te verwijderen en toen kwamen we er eigenlijk achter dat de staat van het dak eigenlijk wel mee valt. Het mag dan lekken als de ziekte, echter deze lekken vallen allemaal terug te voeren op vier totaal af zijnde kilgoten. Met de pannen, panlatten en de meeste balken is niks mis.  Alleen het lood en zink is af, de rest valt reuze mee. De zolder is ook gortdroog behalve op de plekken waar de goten lekken.

Met deze nieuwe wijsheid in pacht ga je dan denken (en de hele nacht wakker liggen), of je dan je hele dak wel moet vervangen ? Die mooie oude ruitvormige pannen vervangen door nogal lelijke sneldekkers? Eerst alle pannen er af halen, een gigantische hoeveelheid afval, containers vol troep en dan weer nieuwe pannen er op ? Alle panlatten er af en dan weer andere er op? Wel handig voor het stoken, maar moet dat nou ?

En dan komt het punt dat je denkt kan het niet wat minder, makkelijker en mooier ?  Ja dat kan, door gewoon het dak te laten liggen en slechts de noodzakelijke reparaties uit te voeren. Hebben we dan reserve pannen? Want er zal wel wat geschoven moeten worden en dan breekt er vast wat. Het toeval wil dus dat er in de tuin keurig op twee stapels een paar kuub pannen liggen, inclusief nokvorsten.

Maar kun je dat nog wel maken om de plannen zo kort van te voren nog te wijzigen? Heeft de dakdekker al spullen besteld of toch niet ?  Na enige dagen koortsachtig overleg met vrienden, bekenden en ook de dakdekker hebben we besloten op de restauratie tour te gaan.  De dakdekker is nog steeds bereid te helpen gelukkig, en komt de kilgoten, goten en regenpijpen doen en daar ben ik wel blij om.

De linker kilgoot
Vloer en Plafond er uit

4 opmerkingen:

  1. volg je gevoel B(R)OER DAN IS ALTIJD GOED!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaan we ff goed en inderdaad duurzaam aanpakken.. En in de oude, en enig juiste stijl terugbrengen. En dat gaat prima lukken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Succes. Gaat lukken! Zie jullie zaterdag.

    BeantwoordenVerwijderen

Google+