vrijdag 30 november 2012

Zit je nog op schema ?

Regelmatig wordt ons gevraagd of we nog op schema zitten, wanneer het klaar is en wanneer we gaan vertrekken. Nu hebben wij niet echt een schema op papier en ook geen  harde tijdsplanning. Het huis is na enige provisorische aanpassingen inmiddels gewoon bruikbaar, er is water, er is een toilet, je kan douchen, het is warm in de kamer en keuken, er is stroom, je kan koken en er zijn slaapkamers met bedden. Eigenlijk is het al luxer dan de meeste campings, daar heb je tenslotte ook geen stromend water bij je tent, noch een eigen douche en WC, ons hoor je niet klagen dus.

Ons schema voor 2012 was ongeveer zo:
  • Bewoonbaar maken: water, douche, wc, primitieve keuken en een woonkamer waar niet wordt geklust. Deze stap was snel genomen, ongeveer in een maand tijd. Daar bovenop komt dat we nu ook twee houtkachels hebben en het nu ook in de winter/herfst bewoonbaar is. Verder zijn de deuren ontklemt en heeft de tuin een terras en is er zelfs een werkende wasmachine, dit is dus eigenlijk allemaal extra bonus.
  • Dak lekkages oplossen, is inmiddels ook gelukt, het dak is dicht het lekt niet meer in huis en alles begint op te drogen.
  • Buitenom verven, is ook gelukt en moest ook wel omdat we de aanwezige steiger natuurlijk ten volle willen benutten. 
  • Leien renoveren zuidzijde, deze klus is nog in gang maar gaat ook afkomen voor de winter echt invalt. Update, is inmiddels klaar.
  • Stutten schuur, ook dit is gedaan, de zwakste balken zijn gestut met bijna 6m lange boomstammen. Verder verval is hiermee voorkomen.
Ook qua financiën zijn er geen problemen, sommige dingen zijn goedkoper andere duurder, maar in totaal nog steeds binnen budget. Verder krijgen we nog wat subsidies voor de dak werkzaamheden, en een paar honderd euro van de bank.  De bank was zo blij dat wij de uitstaande schulden aflossen, dat we geld terug krijgen nu.

Aktueller Wetterbericht:Es hat etwas geschneit

Al met al is het allemaal heel goed verlopen dit jaar en zijn er geen drama's en grote tegenvallers geweest.  Een klusproject als dit hoeft dus blijkbaar niet uit  te lopen op een nachtmerrie, in tegenstelling tot wat je op TV ziet. Dergelijke programma's worden ook altijd zo gemaakt dat er altijd iemand gaat janken en er van alles mis gaat,  dit komt uitsluitend door manipulatie tot stand denk ik. Jammer voor de TV makers, maar alles gaat goed en we zijn nog steeds getrouwd en er heeft niemand staan janken. Wij kunnen er onderhand wel een feel-good-movie van gaan maken, zo soepel loopt alles, en alleen maar blijde mensen.  Joah joah, das ist das Stünzel gefühl!

Voor 2013 is het schema ongeveer als dit:
  • Nieuw verwarmingssyteem 
  • Elektriciteit vernieuwen
  • Leien noordzijde vernieuwen
  • Schuur lekvrij maken
  • Schuur vakwerk en uitbouw terugbrengen, dus die lelijke stenen weg en mooi vakwerk er voor in de plaats
Dus op de vraag "wanneer is het nu klaar?" is het antwoord simpel: nog lang niet! En daar kunnen wij prima mee leven. De weg er heen is soms mooier dan de uiteindelijke bestemming. Je moet gewoon van het moment genieten, er gebeurt zo veel moois telkens weer.

En vertrekken.... voorlopig nog niet, maar het zou zo maar kunnen gebeuren over een paar jaar. De foto's kwamen juist binnen per e-mail van de buren aldaar. Een plaatje, jammer dat we er nu niet zijn.



2 opmerkingen:

  1. Met veel plezier volg ik jullie blog over het huis en werkzaamheden
    Fantastisch wat jullie daar doe en mee maken en het huis knapt ziender ogen van op
    Goed hoor ook het plan on de lelijke muren weg te halen en te vervangen voor vakwerk
    Zal het pand alleen maar mooier maken
    Wat de verwarming betreft misschien is het een idee om de hout gestookte kachels te vervangen voor exemplaren met een sluiting voor de cv daarbij wordt de overcapaciteit die er met een hout kachel altijd wel is terug gegeven aan de cv installatie
    Misschien is het ook wel mogelijk om je bestaande kachels met dit systeem uit te rusten
    Voor het probleem vorst vrij houden als je niet bent is misschien een cv op hout chips met auto vul installatie een optie deze kan via een gewone thermostaat aangestuurd
    Er is een thermostaat op de markt die je via de telefoon kan bedienen
    Zomaar een paar gedachten mijnerzijds
    Ik zo zeggen veel plezier met jullie mooie project

    Jb
    andijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi JB,

    bedankt voor de tips voor wat betreft de verwarming. Momenteel nog erg zoekende op dit gebied, dus alle tips welkom. Er loopt ook het ecologie forum een uitgebreide discussie over dit onderwerp over het Stunzel Haus.

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen

Google+