zondag 17 februari 2013

Neu Fachwerk

Als je aankomt rijden zie je het gelijk, die vreselijk lelijke stenen in de hooischuur waar eens vakwerk zat.  Die vreselijk lelijke plek, daar willen we van af, het moet weer in oude glorie worden herstelt, zodat het huis weer volledig kan schitteren. En met wat hulp en hoop inspanning gaat dat hopelijk dit jaar nog lukken.

Nu zijn er een aantal problemen, hoe zag het er oorspronkelijk uit? We hebben wel bouwtekeningen uit 1912, maar dat stuk staat nergens op, die tekening ontbreekt. Op de vele oude foto's staat ook dat stuk huis niet, althans niet op de foto's die wij gezien hebben. Wat te doen ? Gelukkig hebben we wel de tekeningen van de zuidzijde, en omdat het de hooischuur symmetrisch is kunnen we tekening eenvoudig spiegelen en dan krijg je dit:



De benodigde balken voor het Fachwerk, gekregen we vorig jaar van de graaf, en liggen al in de tuin te drogen nadat we ze vorig jaar zelf uit de boomstammen hebben gezaagd. De benodigde formulieren zijn ingediend bij de Denkmalschutz autoriteiten, en met een beetje geluk kunnen we in de meivakantie aan de slag.

Maar voor we aan de slag kunnen met opbouwen moet eerst het restant hooi van de hooizolder worden gehaald. Hier zoek ik nog een paar energieke jongeren voor die dit willen doen. Uiteraard rijkelijk beloond met bier, eten en een gezellige weekend(en).  Wie hebben er zin om dit te doen ?  Het hooi kan eenvoudig naar beneden worden gegooid en van daar worden afgevoerd naar de tuin.

Zodra het hooi weg is kan er binnen een steiger worden gebouwd zodat de restanten van de verrotte uitbouw veilig verwijderd kunnen worden. Verder kunnen dan de dakpannen worden verwijderd zodat er ruimte ontstaat om te gaan bouwen.  Als laatste moet dan de lelijke muur zelf er uit geslagen of gehaald worden. Ideeën hoe dit het beste aan te pakken zijn van harte welkom.  Ik heb al voorstellen gehoord om er een balk achter te zetten en dan met een touw aan een trekker het in één keer er uit te trekken.  Maar wellicht zijn er betere en minder riskante ideeën onder de lezers.

Het ligt natuurlijk voor de hand om de balken nog op de grond te verven, dat is ook wel even een klus, die vast enkele keren zal moeten. Verder gaan we een traditionele huisspreuk opnemen, en dat is iets wat natuurlijk veel makkelijker is uit te voeren zolang de balken nog niet hoog in de muur zitten. Over de spreuk schrijf ik nog wel een apart artikel, want ook dat is weer een project op zich.

Dan kan de opbouw beginnen onder leiding van een professionele vakwerktimmerman. Hulp is er wel nodig, want die balken zijn lang, zwaar en lastig te hanteren. Dus als je sterk bent, niet bang voor hoogtes (12m) en eens wilt helpen dan hoor ik het graag.

Nadat het vakwerk er in zit, moet het dak weer dicht gemaakt worden, dat is iets waar we al ervaring mee hebben, dus daar voorzie ik niet echt problemen.  Voorlopig doel is de schuur slechts water dicht te maken zodat het eigenlijk alleen een kwestie is van panlaten en dakpannen herplaatsen.

De vakwerkmuren wil ik dicht maken met traditionele leem op wilgentakken. Daarvoor zoeken we dus iemand die dat al eens gedaan heeft, en ons de techniek wil leren. Lijkt me echt echt ontzettend leuk om dat te kunnen.  Maar het kan natuurlijk ook zijn dat er ergens een klas jongelieden is die oude bouwtechnieken willen eren en nog een leuk stage project zoeken.  Mocht je die kennen of dit zelf willen, laat het eens horen. Voor gratis kost en inwoning kan natuurlijk voor gezorgd worden!


Artist impression hoe het er straks uit gaat zien.




3 opmerkingen:

  1. Beste Frank,
    Dat lijkt me erg mooi als die muur ook vakwerk is, maar ik zou t anders doen (waar je je uiteraard niks van aan hoeft te trekken :)
    Om hem echt helemaal te vervangen door vakwerk is een enorme klus, buiten dat het gemaakt moet worden door een ervaren pen-en-gat-timmerman want dat is echt heel moeilijk en moet in een bepaalde volgorde naadloos in elkaar gepuzzeld worden met balken die misschien wel 200kg wegen.
    Als dit niet goed gedaan wordt zal de muur kunnen gaan "buiken"
    Vroeger deed men het met katrollen e.d. maar nu zal je er een hoogwerker voor nodig hebben als je het veilig wilt doen.
    Ik zou de balken in dikke planken zagen en tegen de bestaande muur schroeven (van binnen uit). Alleen de raamgaten open hakken en zeker geen leem gebruiken (zie: http://iturl.nl/snjcob ) maar stuuk specie in dezelfde kleur als de bestaande vakwerk wand.
    Verder vind ik de 2 schuine balken onder de erker onlogisch zitten;
    ik zou ze onder van t raam af houden en boven naar t raam toe laten lopen, hoe dan ook ik zou het zoveel mogelijk laten lijken op het vakwerk wat er al zit.
    Vr. Groet, Tim


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant artikel TIm, ga ik zeker meenemen in de overweging. Op zich wel een slim idee om die balken op de muur te maken en gaten te zagen. Maar ben toch bang dat die huidige muur er toch helaas wel uit zal moeten. Die steen heeft jaren in de nattigheid gestaan en is helemaal aan het verpulveren, en heeft nauwelijks draag kracht. Verder zit het er ook nogal amateuristisch in. De stenen schijnen er door de vorige bewoner als nood in gezet, hij had geen geld en moest toch wat met zijn verrotte vakwerk.

    Groeten, frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah, O.K. als die muur slecht is zal ie er natuurlijk uit moeten.
    Zo te zien is de onderste muur wel goed en oorspronkelijk (?) dus een goede basis om op door te bouwen.
    Dan nog zou ik overwegen een muur te metselen (of met celbeton blokken) en er nep vakwerk tegen aan te maken.
    Ben benieuwd, succes!
    Groet, Tim

    BeantwoordenVerwijderen

Google+