zondag 5 mei 2013

Meifeest

Eindelijk kunnen dan de ramen open, de extra dekens van het bed, want  het is lente en dat vieren de Duitsers met het oprichten van een meiboom. Dit gaat gepaard met alpenhoorngeschal en salutschoten om de laatste resten kou met koning winter te verdrijven. Was wel nodig ook, want op 1 mei was het nog steeds wel fris, daarna werd het gelukkig rap beter.

Mei boom
Net terug van een heerlijk weekje Stünzel met mijn dochter Rixt, Els, Kees, Karin, Chris, Cor en Anne Bouke. Geheel niets meegekregen van konningedag, iets met een kroning en andere oranjegekte. In plaats daar van wel, 1 mei, dag van de arbeid, wat in duistland dan weer een vrije dag is, een dag waarop de jeugd schijnbaar massaal bier gaat drinken in het bos. Dat hebben wij dan niet gedaan, in plaats daarvan zijn we wezen rondtouren in de omgeving en hebben een bezoek gebracht aan het Landwirtschaftsmuseum, mooie dorpjes bekeken, genoten van het uitzicht en uiteindelijk op een ski/rodelberg Sackpfeife beland.

In het Museum Landwirtschaft und Brauchtum "Hof Espe" waren we getuige van het oprichten van de meiboom. Als Hollanders en bekende Stünzelaars werden we zelfs nog speciaal welkom geheten door de voorzitter. Daarna een tour door het museum, leuk om eenzelfde haard te zien die wij nog dagelijks gebruiken in de keuken, we worden onderhand zelf een museumstuk. Verder heeft buurman Heinz er een eigen hoekje met allerlei interessante informatie over  de bossen en bomen in de buurt.

Ook leuk is de route langs Hüttental, Schwarzenau, Richtstein, Elsof waar je prachtige vakwerkhuizen kan zien en mooie riviertjes. Over al die routes schrijf ik nog wel een aparte blog, ben in ieder geval begonnen om een google map de locaties en bijzonderheden te vermelden, zodat ik het over een jaar, nog zeg maar week nog weet. Met zoveel indrukken ga je ook steeds meer door elkaar halen, daarom ga ik het nu maar eens bijhouden. 

Eikenhouten tafel met boomstronk poten
Toen Rixt en ik zondags aankwamen stond er een prachtig eikenhouten tafel blad voor ons klaar. Kado van de buurman Heinz, die dit normaal gesproken op bestelling maakt.  Als tafelpoten had hij bedacht om er twee onderste gedeeltes van een boomstam onder te monteren. Hij had er al een aantal in het bos voor-gezaagd, we hoefden ze alleen nog maar even op te halen. Dat was wel even een klus, want dat weegt nog wel wat. Uiteindelijk, waren twee van zulke poten toch wat al te massief en iet wat onpraktisch. Daarop hebben we besloten de boomstronk verticaal door te zagen en de twee helften te gebruiken. Deze halve stronken naaldhout met gelakt massief eiken houten blad zit er fantastisch uit, moet ik zeggen.  Heeft u belangstelling voor een dergelijke tafel, of andere houtkunst van Heinz neem dan even contact met mij op.

Verder is er ontzettend veel werk verzet in en om het huis, het eigenlijk al te veel om op te noemen. Alle slaapkamers zijn nu gepoetst, en kunnen in principe gebruikt worden om te slapen, ook op de tweede verdieping. De verlengsnoeren die sommige slaapkamers van stroom voorzagen zijn vervangen door vaste stopcontacten, geen snoeren meer tussen de deuren dus. De badkamerdeur en wc deuren kunnen nu allemaal op slot. De tuin en paden zijn verder opgeruimd, er ligt geen troep meer tegen het huis aan nu.  De houtwal begint vorm te krijgen, en de houtvoorraad krimpt en groeit constant.  Al onze vuilcontainers zitten inmiddels vol, er ligt nog een kuub oud papier die we nog niet kwijt konden, en we hebben alle lege flessen (en dat waren er best veel) naar de container gebracht.  

Rixt heeft allerlei klusfoto's en kranten artikelen op een hele leuke manier op grote borden gerangschikt, dit wordt binnenkort een semi permanente tentoonstelling in huis.  Er komen vaak mensen langs om te kijken wat we doen, en dan is een dergelijke presentatie erg leuk en handig. Zo hoorde ik zojuist, dat er gisteren nog wat lezers van deze blog langskwamen net nadat we weg waren. De buurman heeft ze een rondleiding gegeven, maar wie waren het ?

Ook heb ik nog een eerste kleine stap gedaan voor het verwarmingssysteem wat we gaan aanleggen. In een kamer is alles bouwrijp gemaakt, zijn de benodigde sleuven gemarkeerd en heb ik een sleuf gefreesd. Dat viel echter nog niet mee, die machine  is zwaar en het valt moeilijk de rechte streep aan te houden. Denk dat ik hier eerst op moet gaan verzinnen met behulp van een geleide lat of iets dergelijks.  Ander nieuwtje is dat ik in oktober een cursus massakachel maken ga organiseren, hiervoor zoek ik nog enkele deelnemers. De cursus wordt gegeven door een professional en ik stel mijn huis beschikbaar, meer info volgt later, maar mocht u interesse hebben stuur maar een mail naar: franq77 (at) gmail.com

Na de WDR TV reportage, gaat de WDR nu een uitzending maken over de teloorgang van het platteland en wat er tegen te doen, een beetje "Hoe God verdween uit Jorwerd", maar dan vanuit  de Stünzel café Stube  tegenover ons huis over dezelfde problemen in Wittgenstein. In de live uitzending (31 mei 2013) van een uur zullen allerlei deskundigen voorbij komen, en wordt ook drie minuten vanuit ons Altes Gasthaus gedaan, ben benieuwd.

Iedereen die mee was, bedankt voor de hulp en gezelligheid! 
En zijn er al bewijzen van de achttien herten/reeën ? Nee, ik ben niet jaloers.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+