woensdag 15 mei 2013

Welkomstfeest

Foto tentoonstelling (door Rixt) in de gang
Afgelopen weekend hebben we voor de Stünzelaars en andere betrokkenen bij het Altes Gasthaus Grübener uit de regio Wittgenstein een barbecue georganiseerd. Dit om allen te bedanken die er voor gezorgd hebben dat het Gasthaus niet ten onder is gegaan aan wanstaltige nieuwbouw en behouden blijft voor de toekomst en het authentieke dorpsgezicht.  Verder een mooie gelegenheid om het hele dorp uit te nodigen en iedereen te leren kennen.


Het feest was mede gefinancierd door de Stünzeler dorpsgemeengeschap die hiervoor een van de bank een kleine toelage had gekregen. De bank was namelijk erg blij dat de vereniging een koper, in de vorm van ons,  had gevonden die bereid was de schulden af te lossen van de overleden vorige eigenaar.  In Nederland kennen wij banken vooral als graaiende instellingen, in Duitsland heb je nog die ouderwetse bank die meedenkt en hun klanten beloont.  Enige bestuurders van de plaatselijke bank kwamen ook nog langs op de BBQ en lieten hun bonus dit keer in de vorm van Bier und Bratwurst uitkeren. Toch fijn om te weten dat dat gewoon nog kan anno 2013.

Genoeg over banken, punt is dat de dorpsvereniging er eerst voor heeft gezorgd dat het huis een Denkmal werd, zodat de bad-guys projectontwikkelaars, die alleen wilden slopen, afhaakten. Vervolgens hebben ze met vereende krachten het hele huis opgeruimd,  de vorige eigenaar was overleden en had geen erfgenamen, althans niemand wilde het hebben. Daarna zijn ze op zoek gegaan naar geïnteresseerden die het huis wel wilden opknappen en behouden. Uiteindelijk vonden ze dan ons via een advertentie op ebay.de, de Duitse marktplaats.nl. Er is gigantisch veel troep uit het huis gekomen, en wij zijn echt heel blij dat dit gebeurd is voordat wij er kwamen.  De dorpscommissie heeft dus succesvol hun Gasthuis reddingsmissie volbracht en dat moest gevierd worden.

Aandachtig luisteren

Officieel ontvangst van de appelboom

Het was een hele klus het feest te organiseren, want je wil natuurlijk dat je huis, ondanks een groot bouwval gehalte, wel toonbaar is.  Verder wil je dat men zich vermaakt, lekker eet en drinkt en dat het gezellig is. Dan heb je nog te maken met het weer, normaal gesproken wil je graag buiten BBQ'en, maar de vooruitzichten waren slecht.

Vooraf is er in de mei-vakantieweek een enorme bult werk verzet om het huis toonbaar te maken, dus daar hoefden we ons nu niet veel zorgen meer om te maken.  Verder was het nu hemelvaart- weekend en dus hadden we nog twee extra dagen  om het feest voor te bereiden.  Omdat het te verwachten weer nogal onduidelijk was hebben we besloten alles binnen te doen, de BBQ's  in de koestal, Kuchen, dranken en salades in de gang, en verder zitten en staan in de keuken en kamers. Kan prima, want het was altijd al een Gasthaus.

We wilden lekker bio-vlees wat heerlijk smaakvol is. Al het BBQ vlees hebben we betrokken van Commandeur Eko vlees waar toevallig ook mijn vrouw werkt. En ook heel handig is, dat ze er een grote (gas) BBQ bij leveren.  We gebruiken het standaard BBQ pakket wat bestaat uit kipsaté, worstjes, filetlapje, hamburger en shashliek.  Daarnaast serveren we Kartoffelnsalat, Linzensalade met sperziebonen, perzik en blauwe kaas en maaltijdsalade met meergranenrijst en kapucijners alles gemaakt door Aafke, heel lekker.

Kuchen Kuchen Kuchen
Een aantal vrouwen uit het dorp kwamen zelfgemaakt Kuchen brengen en daarnaast had Aafke nog twee verschillende traditionele Hollandse appeltaarten gemaakt.  Een Duits feest begint traditioneel met Koffie en Kuchen, maar dat gaat dus niet met één kopje koffie met één stukje taart zoals bij ons, nee  je eet zoveel Kuchen als je wilt van alle aanwezige taarten.

Na de kuchen heb ik nog gepoogd een kleine speech te houden in mijn beste Rudi Carell Duits, zoals gebruiklijk weer de helft vergeten te zeggen, voortaan maar een lijstje punten maken. Daarna worden we door Heinz gevraagd mee te komen naar buiten, naar de onlangs geplante  Topaz Appelboom. Deze boom is ons geschonken door het dorp en wordt ons nu officieel overhandigd met toespraak en een prachtig gedicht van Burkhard, echt heel mooi, we zijn diep onder de indruk.



Live muziek
Kaasplank
Daarna gaat de BBQ aan en genieten we van het heerlijke vlees, salades met Bosch Bier, Radler en zelf gemaakte schnapps. Zo kregen we Stünzeler Wipfel-Likör Tanne en appellikeur alles zelf gemaakt, heerlijk! Daarbij kregen we ook brood met brandnetel- en rozenzout, traditioneel om een huis mee in te wijden.  Dit alles werd dan weer begeleid met live muziek van Stefan en Christa, die ook de gevel hadden geverfd, heerlijk allemaal.

Zweedse fakkels
voor het huis
Rixt had een fototentoonstelling gemaakt met oude foto's van het huis in de 20'er jaren,  verbouwingsfoto's van nu en allerlei krantenartikelen (het huis is heel bekend in de regio). Daarbij nog een  presentatie van onze vakwerk- en verwarmingsplannen aan de muur, wat zeer gewaardeerd werd en leuke gespreksstof op leverde. De gasten vermaakten zich al snel prima en genoten zichtbaar van de kuchen, muziek, bbq en gezelligheid. Leuk ook om te zien dat sommige dorpelingen elkaar blijkbaar al jaren niet hadden gezien, en nu eens mooi konden bijpraten.

Als afsluiter natuurlijk een oer hollandse kaasplank met diverse Beemster kazen, die ook in goede aarde viel gelukkig. Al met al een heel leuk feest dat eindigde bij het kampvuur in  de tuin. Met het weer viel het gelukkig alles mee, geen regen 's avonds en prima uit te houden bij het kampvuur. Ook stond het huis er mooi bij met de zweedse fakkels, die Heinz 's middags nog even had gezaagd, het effect is erg leuk.

Ik moet nog wel even iedereen bedanken die mee geholpen heeft dit feest een succes te maken, zonder jullie was het niks geworden. Ploeg 1: Els, Kees, Karin, Anne Bouke, Cor, Chris, Rixt. Ploeg 2: Aafke, Ekko, Rixt, Jessica, Karin, Marijke, Stefan, Christa, Heinz en familie, Rosi en familie.  Verder dank aan Jessica voor de foto's, zie hier het volledige 11 mei 2013 inwijdingsfeest album, en het  filmpje.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+