donderdag 12 december 2013

Storm en Stuifsneeuw

Afgelopen vrijdag (6 december 2013) maar eens wezen kijken of de Sinterklaasstorm, in Duitsland Xaver genoemd, nog schade had aangericht. Niet alleen in NL lag het treinverkeer plat ook in Duitsland, nou dan moet het wel een enorme storm geweest zijn, en je weet het maar nooit als bouwvalbezitter.

's Morgens Erwin opgepikt en op weg gegaan, her en der wat omgewaaide bomen gezien, maar verder viel de schade mee, zo bezien vanuit de auto. Toen we Hagen voorbij waren en Sauerland in zicht kwam begonnen de temperaturen rap te dalen, de motregen werd langzamerhand sneeuw, en de wereld werd wit. Moest wel weer even aan de sneeuw wennen, de vorige winter is nog maar zo kort geleden en daar gaan we alweer, winter 2013 twee punt nul, waarom heb ik geen huis in Spanje gekocht ?
Winter 2.0 in 2013

Behalve sneeuw begon het ook weer steeds harder te waaien, en eenmaal bij Stünzel  lagen er  al 50 cm hoge sneeuwduinen, een prachtig gezicht. Het pad opdraaien met de auto lukte niet, veel te glad en te stijl. Eerst maar de auto aan de weg gezet, en de kachels aangemaakt want min twee graad buiten en plus twee binnen, midden op de dag. Toen de kachels branden het pad sneeuwvrij gemaakt en de auto voor de deur gezet.

Een eerste inspectie rond het huis gemaakt en gelukkig vakt de schade mee, alleen de oude schuurdeur is open gewaaid, en het luikje boven het eendehok. Alle zeilen en plastic windvangers zijn keurig blijven zitten, dat is mooi want er zullen nog wel meer stormen komen deze winter. Ondertussen waait en sneeuwt het nog flink, en dat betekent stuifsneeuw in Stünzel.  De hele schuur is dan wel dicht met een zeil, maar helemaal bovenin zit een klein gat van 10x15 cm, weet nog goed dat Bert en ik het wel goed genoeg vonden zo. Nou, door dat kleine gat is een enorme hoeveelheid stuifsneeuw naar binnen gewaaid, in het midden van de schuur liggen zelfs kleine bultjes sneeuw. Samen met Erwin er maar een plankje voor gezet. Ook op zolder kleine bulten stuifsneeuw, die door de nokken naar binnen zijn gewaaid.  Daar moeten we dan nog maar eens naar kijken hoe dat opgelost kan worden. Stuifsneeuw is hardnekkig spul, dat door de kleinste kieren naar binnenkomt, en meters verderop neer komt. 

Stuifsneeuw


Elektricien


Tweede  doel van deze trip was een gesprek met de elektricien, onder zijn supervisie leggen we zelf de elektriciteit aan.  Plan is namelijk om met een elektrische doorloopgeiser  warm water te gaan opwekken, verder wil ik voor de verwarmingsinstallatie een elektrische backup ketel indien alle andere (hout/pellet) warmte bronnen het opgeven. Voor dit soort apparaten is krachtstroom afgezekerd op 40A nodig, dat is niet standaard, en daarom maar eens nagevraagd of dat wel kan en mag. Gelukkig is dat dit geen enkel probleem en kunnen we doorgaan met deze plannen. Verder was hij te spreken over de keurig aangelegde stroomleidingen in kamer 7, 8 en 9, we zijn op de goede weg dus, altijd fijn om te weten.


Relax


De rest van het weekend gebruikt om te relaxen. Dit onder andere door eens bij de rommelmarkt in bad Berleburg rustig rond te kijken. Heb hier het missende kachel dekseltje gevonden, beter gezegd Erwin vond het in een enorme stapel rotzooi, precies elf en halve centimeter doorsnee. De man heeft verder ook nog veel andere interessante spullen, maar iedere keer weer andere prijzen, dit keer was hij erg duur.  Ook moet je nog al zoeken, want alles ligt in diverse kleine schuurtjes die zo vol zijn dat je er amper doorheen kan lopen.  Mocht je nog interesse hebben in een klein of groot gewei, die kan ik wel meenemen voor een leuk prijsje.

Verder even boodschappen gedaan want de gehele inhoud van de vriezer was ontdooid. Want blijkbaar bij twee graden boven nul slaat de koelkast, en daarmee ook het vriezer gedeelte niet meer aan. Gevolg is dat na een week, het in de vriezer boven nul wordt en je het ingevroren brood en vlees ontdooid en kan weggooien, zonde.  Snel boodschappen gedaan en weer terug want de kachel moet blijven branden natuurlijk.

Toen we terugkwamen sneeuwde  het zo hard dat we amper het dorp nog in konden, we moesten in het donker manoeuvreren tussen hoge sneeuwduinen, en het pad van het huis kwamen we niet meer op. De auto maar aan de weg laten staan en snel naar binnen gegaan. De buren kwamen even later nog even langs met heerlijke Nikolaus Schnapps en koekjes, zo aardig! Gezellig een houtje op het vuur, drankje er bij, zo komen we de winter wel door.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+