zondag 15 februari 2015

Houtkachel verwarmt nu samen met de biomeiler het huis

De Prity WD 29
In de woonkamer stoken we met een geschonken houtkachel, die de kamer makkelijk op 32 graden krijgt, bloedheet. Loop je echter de gang op dan is het daar behoorlijk fris. Dat moet toch anders kunnen en dat hebben we nu voor elkaar gekregen met een houtkachel die je ook op het verwarmingssysteem kan aansluiten.

Het was altijd al de bedoeling in de kamer een kachel te hebben die je op het verwarmingssysteem kan aansluiten, en de bedoeling was en is  nog steeds er te zijner tijd een massakachel voor te bouwen. In de tussentijd willen we echter ook  het hele huis warm stoken en dan is het zonde dat de kamer 32 graden is terwijl het elders een stuk frisser is. Daarom hebben we voor de tussen fase, die best wel eens jaren kan duren, een mooie betaalbare Bulgaarse kachel (Prity WD 29) gevonden die je  op de CV aansluiten.

De plaatselijke loodgieter heeft het systeem aangesloten op het buffervat.  Hiervoor is een pomp geïnstalleerd die het water uit het buffervat door de kachel heen pompt.   Verder is er  in de kelder een veiligheidsklep gemonteerd die koud kraanwater kan toevoeren om oververhitting te voorkomen, veiligheid voor alles natuurlijk. Zodra het water uit de kachel 60 graden is, stroomt het het buffervat in en daarmee ook naar de rest van het huis. Het tempierungssysteem wordt blij van dat soort temperaturen, heerlijk warm! Ook hebben we nu een sensor die biomeiler pomp uit zet zodra de houtkachel brandt en 60 graad warm is. De biomeiler is alleen bedoeld om het huis vorstvrij en droog te houden als we er niet zijn, als we er wel zijn stoken we hout.

De installatie in de kelder, links is de nieuwe pomp voor de houtkachel

Ander stookgedrag


Thermometer achterop de kachel
En nu maar lekker stoken dus! Die Prity is een beest van een kachel met enorme stookruimte resulterend in 29KW aan de waterkant en 8 KW als conventionele kachel.  Gigantische blokken hout verdwijnen er moeiteloos in, en tegenstelling tot de vorige kachel blijft het vuur gewoon doorbranden, ook als het hout bijna opgebrand is.  Dat kost natuurlijk enorm veel hout, en onze droog hout voorraad begint inmiddels aardig te slinken.

Wel moeten we nu veel langer stoken om de woonkamer zelf op temperatuur te krijgen, dit omdat er veel warmte wordt afgevoerd naar de kamers waar het tempierungssysteem al zit. Vandaar dat de volgende kamers die op dit systeem gaan worden aangesloten de woon en eetkamer zullen zijn. Top prioriteit voor de komende weken.

Ook hebben we de oude CV plaat in de gang even tijdelijk aangesloten op de stijgleiding, dit zorgt voor een stukken aangenamer klimaat in de gang, waar immers geen tempierungs buizen zijn aangesloten.  Met 60 a 70 graden door de tempierungsbuizen wordt het lekker warm boven in kamer 7, 8 en 9  in de gang en in het trappenhuis. Stap voor stap komen we steeds verder en wordt het steeds aangenamer in huis.

Biomeiler Film


In een volgende blog weer meer biomeiler nieuws, maar deze super leuke professioneel gemaakte biomeiler documantaire door Wout Boekeloo en Peter Jan Brouwer  wil ik jullie niet onthouden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+