vrijdag 27 maart 2015

De schoornsteenveger komt, pas maar op!

Rookafvoer tegen houtenbalk, mag niet!
Vandaag kwam de  schoorsteenveger langs om de situatie in het Gasthuis te inspecteren. Menig Duitser  wordt al zenuwachtig bij het zeggen van "Schornsteinfeger", die man (het zijn altijd mannen) heeft macht en kan een flinke deuk in je woongenot slaan.  Toch moest het er maar eens van komen want ik vind het toch wel fijn als eens in het jaar de schoorsteen wordt geveegd en de situatie als veilig wordt aangeduid. Zonder officiële bevestiging van de schoorsteenveger dat de boel veilig is, krijg je bovendien ook niet makkelijk een woonhuisverzekering.

We hadden om 12:00 uur afgesproken en om 11:30 stond  hij op de stoep, want Duitsers komen nu eenmaal te vroeg, behalve indien het de burgemeester betreft. Een vrolijke man, die het huis al jaren kent en vroeger ook al bij Kurt, de vorige bewoner, over de vloer kwam.  Zeker geen man waarvan ik direct al in de stress schiet. Heel in het begin van het project was hij ook al eens langs geweest en had toen al enige aanbevelingen die we toen ook direct hadden opgevolgd.

Alte Siegherd
De oude Siegherd in de keuken mag blijven, want die hoort bij het huis, en hij gaat er van uit dat we die maar sporadisch gebruiken. Dat punt is alvast binnen, ik had niet graag afscheid genomen van deze kachel.  Wel constateert hij dat de rookafvoer van de kachel naar de schoorsteen tegen een houten balk aanzit en dat is gevaarlijk. Hoewel het vast en zeker al tweehonderd jaar zo zit heeft hij wel een punt, en ik ben het wel met hem eens dat we hier wat aan moeten doen. Zo vrijblijvend is het echter niet, die kachel mag voorlopig niet gebruikt worden en voor 31 mei moet de rookafvoer 20 rechts van de balk worden gemonteerd. Verder afwerken met baksteen en cement is zijn gebod!

Rond luikje moet weg
De spik splinter nieuwe Prity kachel in de kamer is prima en kan blijven, pak van mijn hart. Gaan we verder met de schoorsteen van de kamer, hier blijkt in de kelder nog een luchtgat van de oude olie-ketel dat dichtgemaakt dient te worden, alsmede ook het rookgat van de oude ketel. Verder is er nog een oud verroest luikje dat vervangen moet. Lijkt me geen probleem, dat gaan we fixen.

De beide schoorstenen zijn verder aan de binnenkant geheel schoon en dat stemt hem tevreden, en mij ook. Een punt is echter de losse steen helemaal bovenop de schoorteen, die had hij al zien zitten toen hij aan kwam rijden. Die steen moet vast worden gezet, want kan in de schoorsteen vallen, of nog erger op een voorbijganger. Dat wordt nog wel een klusje, want hoe gaan we daarbij komen ?

Hij gaat weer verder en geeft ons nog een interessante folder over goed stook gedrag! En wenst ons veel succes met de biomeiler waarover hij allemaal met veel interesse in de krant had gelezen. Wordt vervolgd.

Schoorsteen met losse steen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+