vrijdag 13 maart 2015

Eindelijk de woonkamer aanpakken

Leuk zo'n kachel die ook de rest van het huis verwarmd, maar de woon en eetkamer blijven na aankomst best koud, want daar hebben we nog geen verwarmingsbuizen in de muren zitten. En dat is op zijn zachts niet fijn, zeker als je pas om 23:00 uur aankomt na anderhalf stil te hebben gestaan op de A2 bij Abcoude.
Nog steeds winter op 13 maart, terwijl NL al op het terras zit

Het aankomstritueel in de winter gaat ongeveer zo in zijn werk: we stappen uit de auto en gaan als allereerste de kachel in de kamer aansteken. Als we de vorige keer een beetje netjes zijn vertrokken ligt het hout al klaar, en meestal is zo. Als dat niet zo is, dan eerst naar de schuur hout halen, gelukkig ligt al klaar in hapklare brokken, mede dankzij het mannenweekend. Dan de asla leeg gooien, want dat kan bij het vertrek niet omdat de kachel dan meestal nog te heet om de asla te legen.

De sleuven zitten er in!
Vervolgens gaan we het vuur opsteken en dan binnen 20 minuten is het systeem warm genoeg om ook de rest van het huis verder op te warmen. Dat is natuurlijk allemaal prachtig en de biomeiler zorgt bovendien ook voor een basis temperatuur, zodat we niet zoals vroeger in een huis met een temperatuur onder nul aankomen. Maar  doordat het huidige systeem nog niet af is krijg je, dat je beneden in de kamer stookt en het boven in huis het eerste aangenaam is. Ja, dat willen we natuurlijk niet, en daarom zijn we vandaag begonnen met sleuven hakken en tempierungsbuizen aanleggen in de woon- en eetkamer.

We hebben er wel een slechte dag voor uitgekozen want het is ijskoud en het waait keihard. Als je dan stukken stucwerk weghaalt in een vakwerkhuis kan het zo maar gebeuren dat het binnen opeens nogal tocht, ijskoude tocht. We zitten nu uitgeput op de bank, stoken als een gek en de houtvoorraad slinkt snel (wanneer is het mannenweekend ?), onderwijl stoppen we propjes papier in de ergste tochtgaten. Morgen maar snel die buizen er in leggen en zo snel mogelijk weer dicht stukadoren.  Of komt die lente hier ook snel, net als vorig jaar ?  Eh.... weersverwachting voor morgen verse sneeuw :(

Tochtpreventie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+