woensdag 12 augustus 2015

Houtbeeldhouwers in actie

Bezoekers helpen een handje
Er ging ongeveer een jaar voorbereiding aan vooraf om het eerste internationale houtbeeldhouwersfestival in Stünzel te organiseren, de moeite was niet voor niks want we zitten nu midden in een geweldige goed bezochte happening.

Der Festplatz


Aan het begin van het bos ligt de "Festplatz", het is hier waar het jaarlijkse Stünzelfest plaats vindt. De plaats is zeer idyllisch gelegen tussen mooie grote beukenbomen met een doorkijk naar het dal, de ideale plek voor een houtkunst festival, immers alles draait om hout hier in Stünzel (Wittgenstein), en het is goed dat ook dit culturele aspect van hout eens in de spotlights komt. Vanwege het Stünzelfest is de plek permanent van stromend water, elektriciteit en toiletten voorzien. Ook zijn er overdekte hallen, zodat zelfs in geval van regen het gehele gebeuren naar binnen kan worden verplaatst indien nodig, gelukkig hebben we al dagen mooi weer en zijn  ook de verwachtingen goed.

Onze buurman Heinz (75) is de drijvende kracht achter dit festival, hij heeft tot zijn pensioen altijd als bosarbeider gewerkt en is na zijn pensioen als houtkunstenaar verder gegaan. Hij maakt prachtige objecten die hier in de omgeving op diverse plaatsen te zien zijn.

Contouren worden zichtbaar

Opening


Afgelopen zondag was de opening, een echte ouderwetse opening zoals je ze bij ons in Nederland niet meer ziet.  Verschillende notabelen kwamen opdraven om allen hun eigen redevoering te houden. Om te beginnen is er de kerkdienst die voor de gelegenheid op de Festplatz wordt gehouden, een briljante zet want je hebt gelijk een hoop (wat ouder) publiek. De dominee had een mooie speciale preek gemaakt over de verbinding tussen bos, mensen, cultuur en onze speciale opdracht fatsoenlijk met de schepping om te gaan. Ben geheel niet kerkelijk  maar sta volledig achter deze stichtelijke woorden.

Auch Frauen lieben Stihl (sponsor)!
Na de dienst komt de Ortvorsteher, de vertegenwoordigster van het dorp naar de gemeente, aan het woord. Zij heet  iedereen welkom en begroet alle genodigden.  Volgende spreker is  de burgemeester van Bad Berleburg die ook namens de burgemeester van Bad Laasphe spreekt om het kort te houden. Daarna een vertegenwoordigster van regio Wittgenstein, en als laatste de Graaf Henning von Kanitz die ook weer iedereen begroet en bedankt. En dergelijke begroeting is een opsomming van allerlei mensen van de organisatie, sponsoren en notabelen, die vervolgens andere notabelen begroeten, uiteraard met in acht neming van  de juiste hiërarchische verhoudingen. Aan de Graaf de taak  de honneurs van I.K.H. Prinzessin Benedikte von  Dänemark und S.D. Prinz Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berlburg waar te nemen, die helaas hebben moeten afzeggen vanwege een sterfgeval. Hij introduceert vervolgens Heinz die op zijn beurt de kunstenaars introduceert.  Al met al een hoop plichtplegingen die je bij ons in Nederland  niet echt meer meemaakt op deze officiële manier.

Kunstenaars


Stünzel ligt in het midden van het lange afstandswandelpad E1 dat van de Noordkaap tot Sicilië loopt. Uit alle zeven landen langs dit pad zijn kunstenaars uitgenodigd. Helaas is het met de Zweed niet gelukt en zitten we nu met zes kunstenaars, maar dat mag de pret niet drukken. Een leuke Nederlandse link is dat de Noorse kunstenaar (Hubertus Schaper) een geboren Amsterdammer is die al sinds 1977 in Noorwegen woont. Ook de aanvankelijke Deense kunstenaar (Rene van Uden) bleek een Nederlander, maar hij is echter helaas plotseling overleden. Gelukkig hebben we met Kurt Schmidt een goede vervanger gevonden. Uit Duitsland komt de enige vrouw in het gezelschap: Martina Kreitmeier, een echte power vrouw die als geen ander een kettingzaag weet te hanteren en aan het einde van de dag met haar eigen perslucht generator haar haar weer in model brengt. Uit Italië komt de  jonge talentvolle Luca John Nash die normaal met steen werkt, maar laat zien ook met hout te kunnen omgaan. Uit Finland, of eigenlijk Lapland, komt ervaren kunstenaar Risto Immonen, en uit Zwisterland Martin Bill.

Kunstenaars in actie


Het is prachtige om te zien hoe alle kunstenaar een geheel eigen stijl van werken hebben, de een doet veel met de ketting zaag, de ander gebruikt een slijpmachine en weer anderen hakken met  beitel en guts het complete kunstwerk. De kunstenaars vinden het ook prachtig om zo buiten in de natuur met elkaar en met publiek bezig te zijn, een heel andere ervaring dan in de eigen studio.

Aanloop 


We zijn blij te zien dat al het werk in de web site door aanvankelijk mijzelf en later voornamelijk Jessica de Rooij (van Zaantraining) zijn vruchten afwerpt, de site wordt goed bezocht en er is de hele dag door publiek op de Festplatz dat enige uren blijft. Ook vele Nederlanders weten de weg naar het Holzbildhauer Festival te vinden, sommigen zijn er zelfs speciaal voor gekomen.  Zelfs maandagmorgen loopt er al weer een hoop publiek, zodat wij het nu al een succes vinden, we hadden deze aanloop niet durven dromen.

Naast het aanschouwen van de kunstenaars in actie, wat op zich al erg leuk is, zijn er nog allerlei randactiviteiten zoals diverse wandelingen met en zonder begeleiding, activiteiten voor kinderen, verhalenvertellers, zelf beeldhouwen, enzovoort.

Leuk voor mijzelf is dat een aantal vaste lezers van deze blog het festival hebben aangegrepen om het festival te bezoeken en gelijk ook onze droomplek even mee te pikken, vind ik erg leuk!

Voor uitgebreide foto series en verslaggeving check www.holzkunst-stuenzel.de


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+