maandag 17 augustus 2015

Nog een keer de E1 en het Holzbildhauerfestival

Het eerste Stünzeler internationale holzbildhauer festival is voorbij en was een groot succes mede dankzij de zeven hoog zomerse dagen op rij. Inmiddels is de boel opgeruimd en heeft de Dauerregen ingezet, perfecte timing van de weergoden!  OK, nog een keer een Holzbildhauer blog dan!

Wat over blijft zijn nog vijf  beeldhouwwerken die te koop zijn voor de liefhebber. Het werk van de Zwitser Martin Bill blijft in Stünzel omdat het de E1 langs Stünzel verbeeldt, dat zou nergens anders kunnen passen.  Er wordt inmiddels gezocht naar een passende mooie plek in het dorp, keuze uit meerdere mogelijkheden, gaat vast goed komen (ik hoop natuurlijk stiekum hier voor de deur).

Kunstwerken te koop


Talloze krantenartikelen zijn er inmiddels aan gewijd, de WDR televisie en radio hebben een reportage gemaakt en ook Radio Siegen besteedde er aandacht aan.  In de kranten vinden we dit artikel, en deze, en deze, en nog een, en nog een recensie. Te veel om op te noemen, op de website staan nog meer, en komt tzt. het volledige overzicht. 

De WDR televisieploeg aan het werk


Met de kunstenaars op stap


Een aanfluiting
E1 lopers
Het was bijzonder leuk om met de kunstenaars een middag een stuk van de E1 te lopen, langs de Waldskulpturenweg. Dat paste natuurlijk mooi bij het beeldhouw-thema, want deze skulpturen staan  ook langs de E1. De Finse kunstenaar Risto Immonen is zelf ook landschapskunstenaar en had wel enige punten van kritiek waar ik me wel in kan vinden. Erg jammer bijvoorbeeld dat de grote vogel niet meer zichtbaar is want het hele gebied is dichtgegroeid, zijn ze vergeten te snoeien?  De kunstwerken liggen ver uit elkaar, er is echter voldoende ruimte om ieder jaar wellicht nieuwe dingen toe te voegen. Jammer ook dat het groene huis kapot is, zo is het een een aanfluiting kan echt niet zoiets.

Restaurant Glashütte
Aansluitend op de bijna 12 kilometer wandeling werden we door de eigenaar Edmund Dornhöfer van top restaurant Glashütte getrakteerd op een heerlijk culinair avondje in een prachtige ambiance. Behalve het goede eten is het gebouw zelf  ook bijzonder vanwege de grote hoeveelheid moderne en oude kunst.

Ik had het al gezegd in het vorige artikel maar ik noem nogmaals het feit dat het bijzonder leuk is om kunstenaars live in actie te zien. Nog leuker is dat het meerdere zijn, en dat je goed de verschillende manieren van werken kan observeren, erg leuk en interessant. Ook met deze inspirerende mensen spreken terwijl ze werken voegt toch wel echt iets toe, een veel rijkere ervaring dan hun werk in het museum te zien.

Verder resteren er de vele positieve reacties van de bezoekers uit de buurt, en  ook van ver weg, sommigen kwamen speciaal van honderden kilometers verderop. Een behoorlijk aantal bezoekers was duidelijk toerist en velen daarvan kwamen uit Nederland. Het was de hele dag van 's morgens 07:00 tot een uur of 20:00 een komen en gaan van belangstellenden, wat zelfs kleine files in het dorp veroorzaakte, normaal staan de bewoners bij de derde auto op een dag voor de ramen te kijken wie dat dan wel niet mag zijn, nu was het een gekkenhuis.

Terugdenkend blijft vooral een goed gevoel over, het was een mooie gebeurtenis en fijn om er deel van te hebben mogen uitmaken. Zou me niks verbazen als er een deel twee komt!

Recensies 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+