vrijdag 21 oktober 2016

Internet op het Duitse platteland

Richtantennes op zolder
Aanvankelijk hadden we geen Internet in Stünzel, het bestond hier namelijk niet, en dat beviel prima want de mobieltjes waren onbruikbaar en dat was best gezellig.  In de afgelegen gebieden in Duitsland liggen alleen ouderwetse koperlijnen beheerd door de Deutsche Telekom, en hoewel je Internet kan krijgen, is de snelheid nog langzamer dan een ouderwets 56k modem (u weet wel dat piepende ding dat Internet belt), nog langzamer dan ISDN. Dermate langzaam Internet is alleen geschikt om email te lezen, maar verder te duur en onbruikbaar, we zijn we er maar nooit aan begonnen.

In 2013 veranderde dat en kwam er 4G in de regio, mede doordat de Duitse regering een programma heeft om het platteland versneld op Internet te krijgen zodat de achterstand wordt ingehaald. Dit is ook nodig voor de jeugd, want die moesten vrijwillig nablijven  op school om huiswerk te maken, omdat ze dat thuis niet kunnen doen vanwege het niet hebben van Internet. In 2013 maakte men  hier dus voor het eerst kennis met online shoppen, Youtube, Whatsapp en Faceboook, er ging een wereld open.

zes streepjes
Ook wij besloten in 2013 4G Internet te nemen, want zonder Internet is best wel lastig als je veel dingen moet opzoeken en uitzoeken. Het was alleen niet zo makkelijk als het klinkt, want Internet komt dan weliswaar tot Stünzel, echter niet tot ons huis,  Verder is er maar een provider en dat is Vodafone. Die kijken op de kaart, en zeggen dan dat je geen Internet krijgt omdat er geen dekking is bij jouw huis.

De  man van de Telekomshop in Kreuztal had echter een slim plan, en liet ons een heel weekend een 4G setje meenemen met buitenantenne,  omdat er wellicht toch wel iets van signaal was. Dit bleek inderdaad het geval, en de unit gaf 1 a 2 streepjes (van 10) signaal sterkte. Dit was dus technisch net genoeg voor functionerend Internet, maar niet genoeg voor de Vodafone bureaucratie. Dus moest de Vodafone administratie worden misleid. Dit heeft de beste man gedaan door de Vodafone router administratief te registreren op zijn eigen adres binnen het Vodafone bereik.

De nieuwe Wifi
De truc werkte en sindsdien hadden we dus Internet. Meestal gaat het goed en af en toe ging het toch mis, bijvoorbeeld met langdurige regen, stuifsneeuw of andere weersomstandigheden.  Ook waren er administratieve fouten waardoor we opeens weer administratief buiten het Vodafone gebied "woonden".   We kregen nog een keurig bedank briefje voor onze klant zijn, maar dat op het nieuwe  adres helaas geen Vodafone service was.

Om dat het slecht signaal hebben toch best wel irritant was hebben we vandaag twee richtantennes op zolder geplaatst, en nu hebben we zes streepjes ontvangst zelfs bij langdurige regen. De Vodafone router stond daardoor echter weer te ver van de huiskamer om Wifi te ontvangen en dat hebben we ondervangen door ook een zeer krachtige Wifi te plaatsen, waardoor je nu zelfs in de schuur bij de veranda nog Internet hebt.

Denk dat er een hoop bezoekers blij van worden, en dat zullen we gaan merken in megabytes per maand gebruik vrees ik. Momenteel betalen we 39 Euro per maand voor 15 GB, dat is best wel veel geld, en 15G is zo op met Youtube en Facebook met al zijn filmpjes die gelijk starten. We studeren nog op een permanente Facebook filmpjes blok, en een gecentraliseerde advertentie blokker dat scheelt ook weer een hoop onzin downloaden.


Zelfs bij de veranda Wifi ontvangst


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+